Skolverket

Vill du läsa mer om vad Industritekniska programmet är?

Yrken

Vad kan man bli om man har läst på Industritekniska programmet?
Klicka in dig på länken nedan och ta del av ett par exempel.  

Kontakt

Rektor: David Öjbrandt
Telefon: 0950 – 168 09
Epost: david.ojbrandt@edu.lycksele.se


SYV: Gun Signarsson
Telefon0950 – 167 95
Epostgun.signarsson@edu.lycksele.se

 

#Industritekniska programmet

Inriktningar: Svetsteknik

Välkommen till Industritekniska programmet

Produkt och maskinteknik

Svetsteknik

För dig som…

Vill arbeta med modern teknik som datorer och avancerade styrsystem, varvat med uppgifter som ställer höga krav på hantverksskicklighet. Datorer finns på alla industrier. De flesta anställda måste kunna göra enklare programmeringar, och använda exempelvis koordinatsystem eller andra beräkningsgrunder för att kunna ställa in sina maskiner.

Du lär dig…

Att arbeta med tillverkning, produktionsstyrning, kvalitetssäkring, svetsning, underhåll och reparation. Du kan till exempel arbeta med metaller, plaster, kompositer och andra material.

Modern teknik och hantverkskunnande

Inom industrin produceras något. Det kan vara en färdig produkt som en bil eller en timmergrip, men det kan också vara detaljer som motordelar eller byggnadsmaterial.

En del företag kan ha anställda inom hundra olika yrken medan andra bara har några få. För att det ska bli något resultat i en industrianläggning krävs personal som tillverkar, monterar, lackerar eller reparerar maskiner.

Bred utbildning

På utbildningen varvar du teori med praktiskt arbete och lär dig exempelvis datoranvändning, kvalitetsteknik, säkerhetsföreskrifter, svetsning och underhållsteknik. Det är viktigt att du får kunskap om hela tillverkningsprocessen – från idé och produktion till återvinning. Denna breda kunskap gör att du behärskar flera arbetsuppgifter och det ger dig större möjligheter att få ett arbete.

Den tekniska utvecklingen inom industrin går snabbt. Du måste därför vara beredd på att fortsatta lära dig på dina framtida arbetsplatser.

En yrkesexamen ger grundläggande behörighet till yrkeshögskolan

Industritekniska programmet är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du har även möjlighet att genom dina val av kurser komplettera din utbildning så att du får grundläggande behörighet till högskola och universitet, under eller efter din gymnasietid.

Vi erbjuder en inriktning

Svetsteknik

Inriktningen för dig som vill lära dig olika svetstekniker, plåtbearbetning och tillhörande arbetsmoment.

Du ska kunna sammanfoga material med olika metoder och tekniker. Det gäller att förstå vilken metod som är lämpligast att välja för olika uppgifter. Du ska även kunna bedöma att resultatet håller god kvalitet. Du lär dig de vanligaste svetsmetoderna som till exempel MIG/MAG och MMA. Du får lära dig att själv ta fram och tolka ritningar.

Exempel på yrken: Internationell svetsare, svetsare och industriarbetare.

Det finns även möjlighet att läsa till underhållsmekaniker

Lärling

Inriktningen Produkt och maskinteknik genomförs i lärlingsform. Första året läses på skolan. År två och tre genomförs halva studietiden företagsförlagt.

Produkt och maskinteknik – Lärling

Inriktningen är för dig som vill arbeta inom verkstadsindustrin eller inom andra branscher som anställer utbildade verkstadsarbetare.

Du kan till exempel arbeta som maskinoperatör. Det innebär att du lär dig montering, hur man arbetar efter ritningar och producerar varor inom verkstadsindustrin. Du läser också CNC-teknik, teknologi och yrkesmatematik. Mätmetoder och ritningslära är andra viktiga delar i din utbildning. Inriktningen kan också leda till arbeten som innefattar såväl design, konstruktion som produktion.

Exempel på yrken: CNC-operatör, maskinoperatör, montör och produktionstekniker.

Arbetsplatsförlagt lärande – APL

Minst 15 veckor av utbildningstiden är arbetsplatsförlagt lärande, APL. Du får vanligtvis göra APL under flera olika perioder. Du kommer ut på olika industriföretag eller andra företag där du praktiskt får tillämpa kunskaperna som du har fått i skolan. APL kan genomföras i din hemkommun.

Ung företagsamhet – UF

Företagsamhet är en viktig del i utbildningen. Under det tredje året genomförs kursen Gymnasiearbete tillsammans med andra företagandekurser i form av att du startar och driver ett företag. UF är ett internationellt koncept med möjlighet till medverkan i en UF-mässa regionalt, och eventuellt nationellt och internationellt.

Yrkeslicenser och certifikat

Tannbergsskolan ger de elever som så önskar möjlighet att, i programfördjupningen, avlägga yrkesprövning enligt International Welder diplom

Yrken

Vad kan man bli om man har läst på Industritekniska programmet?
Klicka in dig på länken nedan och ta del av ett par exempel.  

Skolverket

Vill du läsa mer om vad Industritekniska programmet är och vad skolverket säger?

Kontakt

Rektor: David Öjbrandt
Telefon: 0950 – 168 09
Epost: david.ojbrandt@edu.lycksele.se


SYV: Gun Signarsson
Telefon0950 – 167 95
Epostgun.signarsson@edu.lycksele.se

Kontakta oss på Industritekniska programmet