Skolverket

Vill du läsa mer om vad Restaurang- och livsmedelsprogrammet är?

Yrken

Vad kan man bli om man har läst på Restaurang- och livsmedelsprogrammet?

Ramtimplaner

Kontakt

Rektor: Cathrine Engman
Telefon: 070 – 669 90 28
Epost: cathrine.engman@lycksele.se


SYV: Gun Signarsson
Telefon: 0950–167 95
Epost: gun.signarsson@lycksele.se

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Förkortning: RL

Är detta något för mig?

Tycker du om att laga mat? Det här är programmet för dig som vill arbeta praktiskt med måltiden i fokus! 
Här får du tre utvecklande och roliga år med många tillfällen att laga god och spännande mat samtidigt som du får chansen att vara kreativ och prova på roliga utmaningar. Du kommer att få lära dig hantverket med mat och bakverk samt hur man producerar och hanterar livsmedel.
Vi har en egen restaurang där vi serverar lunch någon gång i månaden. Vi arbetar också med utåtriktad verksamhet där du kommer att få delta i event och trevliga gästspel.

Utbildningen ger dig grundläggande högskolebehörighet. Du har också möjlighet att läsa vidare på yrkeshögskola och folkhögskola.

 

Inriktning

Vi erbjuder en inriktning

KÖK och SERVERING
Denna inriktning ger kunskap inom matlagning och servering av mat och dryck i offentlig eller privat restaurangverksamhet.
Exempel på yrken:

– Kock
– Servitris eller servitör

 

Innehåll

Åk 1: I årskurs 1 ligger fokus på faktakunskaperna och du läser teori kring livsmedelshygien, näringslära, service och bemötande. Du lär dig grunderna samt bekantar dig med branschen, dels genom studiebesök. I årskurs 1 kommer du att ha yrkesdagar, som innebär att du kommer att få prova på en arbetsplats 2 dagar i veckan under några veckor.

Åk 2: I årskurs 2 ligger fokus på att skapa förståelse i fördjupningskurserna inom inriktningen kök och servering. Du kommer att arbeta mer praktiskt med matlagning, mat och dryck i kombination och bagerikurs. Du påbörjar en serveringskurs som läses över både årskurs 2 och 3. Du kommer att få genomföra studiebesök och vara på 8 veckors APL. 
Med de kunskaper du erhåller i årskurs 2 kommer du och dina kamrater att driva Restaurang på elevhemmet.

Åk 3: I årskurs 3 kommer du att få arbeta mer med matlagning och specialmatlagning. Du genomför dina sista APL-perioder där den sista perioden ligger i slutet av vårterminen och kan användas för introduktion till arbete efter avslutat gymnasium.
Du kommer att få driva ett UF företag och avsluta året med ditt gymnasiearbete.

APL – ARBETSPLATSFÖRLAGD UTBILDNING
I programmet ingår 16 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) förlagd över utbildningens år 2 och 3. Det är en viktig del i utbildningen som genomförs på en eller flera arbetsplatser. APL ger dig inte bara erfarenheter utan även kontakter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

 

Elevfilm från Tannbergsskolan

Skolverkets film

Skolverket

Vill du läsa mer om vad Restaurang- och livsmedelsprogrammet är och vad skolverket säger?

Yrken

Vad kan man bli om man har läst på Restaurang- och livsmedelsprogrammet?
Klicka in dig på länken nedan och ta del av ett par exempel.

Kontakt

Rektor: Cathrine Engman
Telefon: 070 – 669 90 28
Epost: cathrine.engman@lycksele.se

 


SYV: Gun Signarsson
Telefon: 0950 – 167 95
Epost: gun.signarsson@edu.lycksele.se