Vill du läsa mer om vad Bygg- och anläggningsprogrammet är?

Yrken

Vad kan man bli om man har läst på Bygg- och anläggningsprogrammet ?
Klicka in dig på länken nedan och ta del av ett par exempel.

Rektor: Victoria Hvirfvel
Epost: victoria.hvirfvel@edu.lycksele.se

SYV: Krister Holm
Epost: krister.holm@edu.lycksele.se

#Bygg- och anläggningsprogrammet

Inriktningar: Husbyggnad / Måleri

Välkommen till Bygg- och anläggningsprogrammet

Husbyggnad

Måleri

Är detta något för mig?

Bygg- och anläggningsprogrammet utbildar för arbete inom bygg- och anläggningsbranschen.

Du får både en allmän orientering om hela byggprocessen och grundläggande yrkeskunskaper inom nybyggnation, underhåll och renovering av befintliga byggnader.

Du får även lära dig att utföra mätningar och läsa ritningar.

Du lär dig att använda informationsteknik och datorer som hjälpmedel i arbetet.

Det arbetsplatsförlagda lärande (APL) är en viktig del i utbildningen. Där möter du branschen och dess arbetsgivare. Du får en inblick i vilka krav som ställs och eventuellt en möjlighet till lärlingsplats efter avslutad gymnasieutbildning.

Vi erbjuder två inriktningar

Husbyggnad

Inom inriktningen husbyggnad erbjuder vi följande yrkesprofiler:

• Mureri
  • Plattsättning
  • Betong
  • Träarbetare (snickare)

Vi erbjuder även golvläggningglasarbete och plåtslageri i mån av plats på företag. Dessa är i så fall lagda som gymnasielärling. Om du är intresserad av något annat yrke med branschanknytning är vi flexibla och försöker anordna även den på Tannbergsskolan.

Måleri

Denna inriktning ger kunskaper i ny- och ommålning av invändiga och utvändiga ytor, uppsättning av olika väggbeklädnadsmaterial samt kunskaper om färgens estetiska och skyddande värden. Exempel på yrkesutgångar:

• Byggnadsmålare

Upplägg

Byggprogrammet på Tannbergsskolan är upplagt så att under år 1 läser du gymnasiegemensamma och karaktärsämneskurser som ger dig baskunskaper. På så sätt kan du tillgodogöra dig kunskaper utifrån olika projekt som ligger inom vald yrkesinriktning under år två och tre.

Inför det andra året får du välja inriktning.

• Målaren arbetar med att spackla, tapetsera samt måla inredningar, fasader och fönster.
    • Byggnadsträarbetarens (snickarens) arbetsområden är att formsätta för betong, bygga stommar och tak, isolera, montera inredningar samt lista och spika panel.
    • Betongarbetaren arbetar med att gjuta plattor, väggar och valv, slipa golv samt armera betongkonstruktioner.
    • Muraren/plattsättaren arbetar med att mura och putsa fasader, sätta keramiska plattor samt mura spisar och skorstenar.
    • Golvläggaren arbetar med att göra täta skikt i badrum samt lägga plastmattor och lamellgolv.
    • Glasmästaryrket är ett specialyrke där man i huvudsak sysslar med glasarbeten.
    • Plåtslageri ska ge kunskaper inom byggnads- och ventilationsplåtslageri.

Samtliga inriktningar kan leda till fortsatta studier på yrkeshögskola.

Några dagar i veckan, så kallade ”byggdagar” under årskurs två och tre, är eleverna ute på olika projekt utanför skolan.

Vi lägger stor vikt vid APL (arbetsplatsbelagt lärande) och är måna om att få platser med den bästa kvalitén.

Yrken

Vad kan man bli om man har läst på Bygg- och anläggningsprogrammet?
    Klicka in dig på länken nedan och ta del av ett par exempel.

Vill du läsa mer om vad Bygg- och anläggningsprogrammet är och vad skolverket säger?

Rektor: Victoria Hvirfvel
    Epost: victoria.hvirfvel@edu.lycksele.se

SYV: Krister Holm
    Epost: krister.holm@edu.lycksele.se